Brioche är ett fantastiskt gott bröd som funkar både som frukost bröd men även till dessert. Smöret är hemligheten. Testa du kommer att älska detta bröd.
Du behöver:
250 g special vetemjöl (innehåller mer gluten än vanligt mjöl)
12 g färsk jäst smulad i mindre bitar
3 g havssalt eller flingsalt
30 g socker
4 st ägg
150 g rumstempererat smör i små kuber
Gör så här:
1. Blanda mjöl, jäst, havssalt och socker i en hushållsmaskin med degkrok, ex Kitchen Aid (tänk på att hålla jästen från saltet i bunken). Kör på låg hastighet i några minuter. Tillsätt sedan äggen och kör i ca 5 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten till medel och kör ytterligare i 2-3 min eller tills degen släpper från kanterna.
2. Ha sedan i smörkuberna och kör på medelhastighet i ca 5 min eller tills smöret är helt inkorporerad i degen. Lägg över degen på ett bakplåtspapper och kyl i ca 30 minuter.
3. Mjöla ett bakbord lätt. Lägg ut degen och rulla ihop den till en rulle. Olja en avlång form (25 cm * 10 cm * 7 cm). Strö i lite mjöl och rulla runt formen. Häll bort överflödigt mjöl. Lägg i rullen och låt den jäsa 1 h under en bakhandduk.
4. Grädda brödet på 200 grader i ca 20-25 minuter. Ta ut brödet och stjälp över det på ett galler. Låt svalna