Coq au Vin med grillat surdegsbröd

Coq au vin är en riktig fransk klassiker som har spårats ända till tiden då Julius Ceasar regerade. Bourgogne är det absolut vanligast vinet man tänker på när man gör Coq au vin men olika regioner i Frankrike har sina egna versioner Coq au Riesling (Alsace) eller varför inte Coq au Champagne.

Du behöver:

1,5 kg hel kyckling, gärna majskyckling

1 msk mjöl

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Marinad:

1 l rödvin, gärna Bourgogne eller något vin med druvan Cabernet Sauvignon eller Shiraz

3 st medelstora morötter skurna i slantar, ca 1 cm

2 st blekselleri stjälkar skurna i bitar, ca 1 cm

20 st skalade hela steklökar

1 tsk krossad hel svartpeppar

1 st bouquet garni (5 st persiljestjälkar, 6 st kvistar timjan, 2 lagerblad fastknutna med snöre)

Garnering:

1 msk olivolja

200 g sidfläsk alt bacon skuret i tärningar

400 g små hela champinjoner

0,5 dl hackad bladpersilja

Gör så här:

1. Hetta upp en kastrull. Tillsätt rödvinet och reducera tills ca 2/3 är kvar. (detta görs för att koka bort alkoholen men även för att koncentrera smaken och färgen). Dra kastrullen från värmen och låt kallna.

2. Stycka kycklingen så att du får ut, 2 st vingar, 2 st lårfiler, 2 st drumsticks, 2 st bröstfiléer. Lägg kycklingdelarna i en bunke och tillsätt morot, selleri, steklök, svartpepparkorn och bouquet garni. Häll över den kalla vinlagen. Täck bunken med plastfilm och låt kycklingen marinera i 24 h

3. Sila kyckling, grönsaker och kryddor från lagen. Spara lagen. Separera kycklingdelarna från grönsakerna och kryddorna. Torka kycklingdelarna med lite hushållspapper. Krydda kycklingdelarna med salt och peppar.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Sprid ut mjölet på en plåt täckt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 8-10, eller tills mjölet börjar få lite färg. Ta ut och låt svalna. Sänkt ugnen till 150 grader.

5. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingdelarna i olivolja i ca 5-7 min tills de fått fin färg runt om. Lägg upp på ett separat fat. Tillsätt lite olivolja till samma stekpanna och vänd ned grönsaker och kryddor. Sänk värmen till medium och fräs i ca 5 min till grönsakerna fått lite färg. 

6.Häll över grönsakerna i ugnsgryta med lock. Tillsätt mjölet till grönsakerna och fräs i 15 sekunder. Vispa ned marinaden lite i taget för att undvika klumpar. Låt koka upp och skumma ev bort fett som flyter upp till ytan. Lägg sedan i kycklingdelarna och täck med lock. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. 

7. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och tillsätt sidfläsk alt bacon och stek i ca 1 min på hög värme. Tillsätt svampen och dra ned värmen till medium. Stek ytterligare 4-5 minuter. Krydda med salt och peppar. Ta ut grytan från ugnen och tillsätt fläsket och svampen. 

8. Avsluta med att toppa med hackad persilja. Ställ gärna fram grytan mitt på bordet så alla kan ta själva. Servera gärna med ett gott bröd till och något gott i glaset. 

 

Lämna ett svar