Biff Rydberg

Jag bara älskar denna svenska klassiker. Knaperstekta potatiskuber, brynt lök och saftig och mör oxfilé. Tillsammans med senap och pepparrotsgrädde och äggula blir det en knock-out. Man behöver inte fritera potatiskuberna men jag gör det för att de skall bli extra frasiga. Receptet är beräknat till 4 pers.

Du behöver:

600 g oxfilé

1 kg tärnad potatis (1*1 cm)

3 st stora finhackade gula lökar

100 g smör

1 st kruka kruspersilja

4 st äggulor i deras skal

3 dl frityrolja

Salt och svartpeppar

Senap och pepparrotsgrädde:

2,5 dl lätt vispad grädde

3 msk socker

2 msk senapspulver (Colemans)

2 tsk dijonsenap

2 msk finriven pepparrot

Salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Börja med att göra senaps och pepparotsgrädden. Vispa vispgrädden lätt. Tillsätt övriga ingredienser och vispa snabbt i hop. Ställ in i kylen. 
  2. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt potatiskuberna och låt koka i ca 5 minuter. Häll av dem i ett durkslag och låt svalna något. Hetta upp en annan tjockbottnad kastrull med frityroljan till ca 160 grader. Lägg ned potatiskuberna och fritera till de fått fin färg, tar ca 5 minuter. Har du en mindre kastrull kan du behöva göra friteringen i omgångar. Håll varm. 
  3. Hetta upp en stekpanna och tillsätt 50 g smör. Fräs löken på medelvärme i ca 5-10 minuter till den fått fin färg. Lägg över löken på ett fat. 
  4. Stek köttet i samma stekpanna som löken. Tillsätt 50 g smör och stek köttet på väldigt hög värme. Vänd några gånger. Tänk på att köttet inte skall steka mer än max ca 2-3 minuter. Salta och peppra.
  5. Lägg upp löken, potatiskuberna och köttet i separata rader. Garnera med lite finhackad persilja och servera tillsammans med äggula och senaps och pepparotsgrädden. 

Lämna ett svar