Asien är verkligen en av mina favorit världsdelar när det kommer till mat. Rätter med mycket smak och kryddor ligger mig varmt om hjärtat. Denna indiska rätt med kyckling, paprika och relativt milda kryddor tillsammans med basmatiris och chipatis är så gott. Receptet är beräknat till 4 personer.
Du behöver:
Såsen:
3 msk rapsolja
1 st medelstor finhackad gul lök
4 st tunt skivade vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära, skalad och finriven
2 st urkärnade och hackade gröna chili
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk kummin frön
1/2 tsk koriander frön alt malen koriander
1 tsk tomatpuré
Balti:
4 st kycklingfiléer skurna i kuber (ca 1-1,5 cm)
3 msk rapsolja alt ghee
1 st grön paprika skuren i lite större bitar
1 st röd paprika skuren i lite större bitar
1 st stor lök skuren i större bitar
3 st urkärnade och finhackade gröna chili
1 st urkärnad och finhackad röd chili
1 tsk kummin frön
1,5 tsk paprikapulver
1,5 tsk gurkmeja
1-2 tsk garam masala
1/4 tsk malen kanel
1/2 tsk malen koriander
1-2 tsk tomatpuré
1 st kruka koriander
Salt efter smak
Chipati (blir ca 10 st):
5 dl vetemjöl
2 dl ljummet vatten
1 tsk vatten
1 tsk kummin frön
1 dl rapsolja.
Gör så här:
1. Börja med att göra såsen. Hetta upp en stekpanna på medel/hög värme. Tillsätt oljan och löken och fräs i ca 2-3 minuter. Dra ned värmen till låg och tillsätt ingefära, chili och vitlök. Fräs i ca 10-15 minuter och rör om då och då. Ha sedan i gurkmeja, korianderfrön/malen koriander, kummin frön och tomatpuré. Låt småfräsa på låg värme i ca 5 min. Mixa det varma fräset med 1,2 dl kallt vatten till en lös sås. Häll tillbaka såsen i stekpannan och låt den stå i ca 30 minuter på låg värme. Rör om då och då.
2. Hetta upp en annan stekpanna på hög värme och tillsätt 1 msk olja. Ha ned paprikan och stek den tills den börjar få lite färg, tar ca 2-3 minuter. Lägg över på en fat/tallrik.
3. Använd samma stekpanna och ha 1 msk och sedan kycklingen. Fräs snabbt tills kycklingen ändrar färg till vit, tar ca 2-3 minuter. Lägg över på fat/tallrik. Stek kycklingen ev i omgångar så att den inte kokar.
4. Stek sedan lök, chili och kummin frön i 1 msk olja på medel värme tills löken börjar bli lite genomskinlig (skall inte ta färg). Tillsätt paprikapulver, malen koriander, gurkmeja, garam masala, kanel och tomatpuré. Fräs i ca 1 min och höj sedan värmen något. Tillsätt sedan kyckling och den stekta paprikan. Slå såsen över. Tillsätt ca 1-2 dl ljummet vatten beroende på hur tjock sås du vill ha. Låt grytan puttra på låg värme i ca 25 minuter.
5.Medans grytan kokar görs basmatiriset och chipati bröden. Blanda mjöl, ljummet vatten, kummin frön och salt i en bunke. Knåda ihop till en smidig deg. Dela upp degen i 10 delar och kavla ut dem tunt med en mjölad kavel. Stek bröden i olja en i taget i en stekpanna på medelvärme, ca 1-2 min per sida och håll varma/mjuka i en handduk.
6. Servera grytan varm toppad med grovt hackad koriander samt basmatiris smaksatt med kanelstång samt ev kardemumma kapslar och de goda chipati bröden.