Lussebullar eller lussekatter. Kärt barn har många namn. Det finns lika många recept som det finns människor – nästan :). Vissa har mer smör i sina andra använder mandelmassa osv. Här kommer mitt recept med kesella som jag tycker gör bullarna väldigt saftiga. Receptet ger ca 35-40 st.
Du behöver:
17 dl vetemjöl

50 g jäst
5 dl standard mjölk
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
250 g kesella kvarg
2 pkt saffran (á 0,5 g)
100 g smör
1 ägg
Gör så här:
Börja med att smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt sedan mjölk. Värm vätskan till 37 grader och tillsätt jästen. Ha sedan i socker, saffran, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt sedan jäsa under en handduk i ca 30-40 min. Ta fram degen och knåda den snabbt. Forma till lussebullar och lägg över dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Tryck ned russin i bullarna och låt dem jäsa under en handduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Baka i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter och låt dem svalna på galler.