Du behöver:

3 äggulor

60 g choklad (av bättre kvalitet, dock inte för bitter, ca 30-40% kakaohalt)

1/4 tsk salt

2 tsk osötad kakaopulver

2,4 dl standardmjölk

4,8 dl grädde (40%)

1,8 dl socker

1 tsk vaniljextrakt (flytande)

Gör så här:

Tillsätt mjölk, kakao, salt och socker till en kastrull. Värm på medelvärme och vispa tills det börjar sjuda. Ställ åt sidan. Ta fram en skål och dela äggulor från vitor. Lägg gulorna i skålen. Tillsätt ca 1 dl av den varma vätskan. Vispa snabbt och häll tillbaka allt i kastrullen. Värm på medelvärme under omrörning till vätskan tjocknat vilket är en temperatur om ca 83-84 grader (dock inte mer, använd gärna en termometer). Häll smeten i en kyld bunke och ställ in i kylskåpet tills den kallnat. Rör gärna lite då och då.

Tillsätt sedan grädden och vaniljextrakt och vispa in det i smeten. Häll i smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är fast. Häll upp glassen i en ren plastbytta och ställ in i frysen.

 

Lämna ett svar