Den här fiskgrytan har jag lagat i över 20 år och den är lika god och uppskattad varje gång. Testa själv.

Du behöver:

600 g blandad fisk, ex torsk, gös, lax, regnbåge, lubb, havskatt

Fiskgryta Magnus med aioli

300 g oskalade räkor

1 st nät blåmusslor, alt en burk musslor, ex Limfjord

1 st fänkålshuvud skuren i mindre bitar

1 st finhackad gul lök

2 st morötter skurna i slantar (3 mm)

5 st grovt tärnade potatisar av fast sort

3 msk tomatpuré

1 msk fänkålsfrön

0,5 dl pernod

4 dl vittvin (1,5 dl till musslorna och 2,5 dl till soppan)

2 st pressade vitlöksklyftor

1 st tunt skivad vitlöksklyfta

1 l spädd fiskbuljong

1 st lagerblad

5 msk olivolja

1 pkt saffran

1 dl hackad persilja

Salt och peppar efter smak

1/4 tsk kajenpeppar (kan uteslutas)

Aioli:

2 st äggulor

2 dl rapsolja

1-2 st pressade vitlöksklyftor

1 tsk dijonsenap

1 tsk vittvinsvinäger

Salt efter smak

1 st knivsudd kajenpeppar

Gör så här:

Börja med att göra aiolin. Tänk på att det underlättar om alla ingredienser är rumstempererade. Vispa ihop senap, äggulor och vinäger. Droppa oljan i en försiktig stråle samtidigt som du vispar kraftigt. Smaksätt med vitlök, salt och kajenpeppar. Ställ in i kylen så att såsen “mognar” lite”.

Ta sedan fram fisken och dela fiskfiléerna i lagom stora bitar. Ställ sedan in i kylen. Skala räkorna och ställ även in dem i kylen.

Skrubba musslorna noga under kallt vatten. Kassera musslor som inte stänger sig eller som har krossat skal. Hetta upp en kastrull på medel/hög värme med 2 msk olivolja. Tillsätt sedan musslor och skivad vitlök. Rör om och tillsätt vinet. Låt koka i ca 3-4 min. Skaka gärna grytan så att alla musslor blir ångade/tillagade. Ställ åt sidan med lock. Pilla ur musslorna från dess skal och lägg i en skål alt serverar du dem hela i fisksoppan. Spara musselbuljongen till soppan.

Hetta upp en stor gryta, gärna en 5 l gryta med 3 msk olivolja på medelvärme. Fräs morot, fänkål och lök tillsammans med fänkålsfrön. Tillsätt pernod och flambera. Tänk på att inte ha köksfläkten på när du flamberar. Jag brukar ställa grytan på ett underlägg vid sidan om spisen och flambera. Låt spriten brinna ut. Tillsätt tomatpuré och saffran och fräs i någon minut under omrörning. Tillsätt lagerblad, pressad vitlök, fiskfond och musselbuljongen. Låt småsjuda i ca 15 min. Skumma gärna soppan med en slev. Tillsätt sedan potatis och fortsätt småsjuda i ytterligare 10-15 min. Smaka av soppan med salt, peppar och ev kajenpeppar. Grönsakerna får gärna ha lite “krisp”. Ta av grytan från värmen och lägg i fisk bitarna. Tar ca 3-4 min. Lägg sedan i räkor och musslor (hela eller pillade) och toppa grytan med hackad persilja.

Servera soppan direkt tillsammans med aiolin och vitlöksbröd. Så gott, värmande och mättande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *