Sugen på långkokt och mört kött? Testa då detta recept på lammlägg. Det fina med rätten är att det nästan gör sig själv i ugnen. Receptet är för 4-6 pers.

Du behöver:

4 st stora lammlägg med benpipa

Rubb:

2 msk rökt paprika pulver

1-2 msk torkad oregano

2 tsk kumminfrön

2 st chili (gärna olika färger) grovt skurna

2 st grovt skurna vitlöksklyftor

1 st hel kanelstång (delad i två delar)

Övriga ingredienser:

3 st kryddnejlikor

2 st grovt skurna morötter

2 st gul lök skuren i större bitar

2 st lagerblad

4 dl rödvin

5 dl kycklingbuljong

1 dl olivolja (3 msk till rubb och resten till stekning)

Gör så här:

1. Lägg lammläggen på en stor plåt. Krydda med samtliga kryddor till rubben och avsluta med 3 msk olivolja. Gnid in kryddor och olivolja i lammläggen och låt marinera i 1-12 h.

2. Hetta upp en gjutjärnsgryta med resterande olivolja. Brynt lammläggen på medelvärme så att de får fin färg runt om. Tillsätt chilin och kanelstången (från rubben). Lägg även ned morot, lök, lagerblad, kryddnejlikor och slå sedan på vinet. Låt vinet koka i ca 10 min. Tillsätt sedan kycklingbuljongen så att de täcker lammläggen.

3. Sätt in grytan i ugnen på 160 grader i 2,5 – 3 h. Köttet skall släppa lätt från benet. Lyft ur köttet och sila buljongen i en finmasking sil. Koka ned skyn i ca 20 min på medel värme och skumma den fri från fett. Red av skyn med maizena till önskad konsistens. Mindre maizena för sky och mer för sås. 

4. Servera lammläggen hela (vid 4 pers) eller dela köttet i mindre bitar. Servera med potatispuré, ärtor som kokats med lite färsk mynta och den goda skyn/såsen. 

 

Lämna ett svar