En kopp nybryggt kaffe och en skiva av Lemon drizzle cake är ju helt underbart. Testa så får du se!
Du behöver:
5 st ägg
1/2 tsk bakpulver
300 g socker
1,4 dl grädde
240 g vetemjöl
3 st citroner (endast zest)
80 g smält smör
1 krm salt
2 msk mörk rom
Aprikosglaze:
3 msk aprikosmarmelad
Citronglaze:
1 st citron (saft och zest)
125 g florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke. Blanda ägg, rom, socker, zest, smält smör, salt och grädde i en annan bunke. Vispa ihop. Sikta ned mjöl och bakpulver i äggsmeten. Blanda väl.
2. Smörj en avlång form med smör (ca 10 * 30 cm). Tillsätt smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 min (kakan skall inte vara kladdig, testa med en provsticka). Ta ut kakan låt svalna några minuter. Stjälp upp kakan på en plåt. Låt svalna ytterligare i 10 min.
3. Smält aprikosmarmeladen på låg temperatur i en kastrull. Pensla sedan den avsvalnade kakan på översidan. Låt dra i ca 10 min.
4. Blanda florsocker, zest och saft av citron i en kastrull. Koka upp på låg värme och låt sockret helt lösa upp sig. Pensla sedan kakan på alla sidor. Stoppa in kakan i ca 3-5 min i ugnen (stäng av värmen) Ta ut och låt svalna något och servera som den är i skivor alt med lite lätt vispad grädde till.