En kopp nybryggt kaffe och en skiva av Lemon drizzle cake är ju helt underbart. Testa så får du se!

Du behöver:

5 st ägg

1/2 tsk bakpulver

300 g socker

1,4 dl grädde

240 g vetemjöl

3 st citroner (endast zest)

80 g smält smör

1 krm salt

2 msk mörk rom

Aprikosglaze:

3 msk aprikosmarmelad

Citronglaze:

1 st citron (saft och zest)

125 g florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke. Blanda ägg, rom, socker, zest, smält smör, salt och grädde i en annan bunke. Vispa ihop. Sikta ned mjöl och bakpulver i äggsmeten. Blanda väl.

2. Smörj en avlång form med smör (ca 10 * 30 cm). Tillsätt smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 min (kakan skall inte vara kladdig, testa med en provsticka). Ta ut kakan låt svalna några minuter. Stjälp upp kakan på en plåt. Låt svalna ytterligare i 10 min. 

3. Smält aprikosmarmeladen på låg temperatur i en kastrull. Pensla sedan den avsvalnade kakan på översidan. Låt dra i ca 10 min. 

4. Blanda florsocker, zest och saft av citron i en kastrull. Koka upp på låg värme och låt sockret helt lösa upp sig. Pensla sedan kakan på alla sidor. Stoppa in kakan i ca 3-5 min i ugnen (stäng av värmen) Ta ut och låt svalna något och servera som den är i skivor alt med lite lätt vispad grädde till. 

 

Lämna ett svar