Du behöver:

200 g spagetti

Krämig carbonara

1,5-2 dl spagettivatten

1 msk olivolja

200 g tärnat bacon, pancetta eller helst guanciale (lufttorkad griskind)

75 g riven pecorino eller parmesan

3 st ägg

1 st äggula

1 krm svartpeppar

1 st vitlök (kan uteslutas)

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisning. Hetta upp en stekpanna på medel/högvärme. Tillsätt olivoljan och bacon. Tillsätt även en hel vitlöksklyfta samt pepparn. Stek bacon tills det blir lite krispigt. Ta bort vitlöksklyftan. Lyft av stekpannan från värmen. Tillsätt den kokta pastan till stekpannan med bacon samt ös över spagettivatten i omgångar. Blanda snabbt ihop äggen och 1/3 av osten i en separat skål. Häll i äggsmeten i pastan och baconet och rör snabbt i hop till en krämig pasta. Toppa pastan med lite riven pecorino/parmesanost samt lite nymalen svartpeppar samt ev flingsalt.

Löjligt gott och enkelt. En klassiker som älskas av folket i Rom. I morgon lägger jag ut en annan klassisk pastarätt, Cacio é pepe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *