En underbar wokrätt med semi-friterad kyckling, krispiga grönsaker, osaltade cashewnötter och en sötstark sås. Den är ju bara så god. Receptet är för 4-6 personer.
Du behöver:
600 g kycklingfilé
3-4 msk maizena
8 msk solrosolja alt jordnötsolja
5 st finhackade vitlöksklyftor
2 cm riven färsk ingefära
1 st grön paprika skuren i större bitar
1 st röd paprika skuren i större bitar
1 st liten skivad lök
1 st litet broccolihuvud (skär ned i buketter)
2 tsk socker
0,5 dl utspädd kycklingbuljong
3 msk ljus soja
6 msk oystersås
2-4 st hela torkade thaichili alt 1-2 msk chili flakes
1 dl osaltade cashewnötter
1-2 tsk sesamolja (valfritt)
Gör så här:
1. Gör först woksåsen genom att blanda soja, socker, kycklingbuljong, ostronsås och chili(flakes) i en skål. Använder du hela torkade chili tillsätts dessa samtidigt med grönsakerna.
2. Skär ned kycklingfiléerna i större strimlor. Blanda kycklingstrimlorna med 2 st finhackade vitlöksklyftor och den rivna ingefäran. Salta och peppra och låt marinera i ca 25 min. Blanda sedan kycklingen med maizenamjöl. Hetta upp en wok eller stekpanna på hög värme och tillsätt 4 msk olja. Skaka av överflödig maizena från kycklingen och woka dem hastigt under omrörning under 2-3 min (så att de inte fastnar) och får lite färg. Ta upp och lägg dem i ett durkslag/sil.
3. Tillsätt resterande olja och woka hastigt lök, resterande vitlök, paprika och broccoli i ca 2-3 min. Tillsätt kycklingen och woka ytterligare 1-2 minuter. Tillsätt sist woksåsen och cashewnötterna och woka ytterligare någon minut.
4. Lägg upp din Himalayawok och ringla ev över lite sesamolja. Servera med varmt jasminris.