Du behöver:

1,2 kg hel rå kyckling

Helstekt kyckling med vitlök och risotto

Marinad:

20 st vitlöksklyftor

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad rosmarin

1/2 tsk chili flakes

1,5 dl olivolja

0,5 dl rödvinsvinäger

Risotto:

4 dl avorioris

2 st finhackade scahlottenlökar

3 msk smör

1,5 dl vittvin

1 l kycklingfond

1 dl finriven parmesanost

1 dl finriven pecorino

Salt och peppar

Gör så här:

Börja med att skåra kycklingen över bröst och lår. Genom att skåra tränger marinaden längre in i köttet och ger mer smak. Använd gärna en riktigt vass kniv. Gör sedan marinaden genom att mixa samtliga ingredienser med en stavmixer eller annan mixer till en krämig marinad. Gnid in över hela kycklingen. Låt stå över natten i en bunke eller liknande med plastfilm över.

Sätt ugnen på 180 grader och lägg kycklingen på ett galler. Ha gärna en plåt under då det kommer att droppa fet från kycklingen. Stek i ca 70 min till 85 i mitten av ugnen. Använd gärna ugnens grill de sista 10 minuterna för extra krispigt skinn. Medans kycklingen står i ugnen gör risotton.

Börja med att svetta löken i 2 msk smör i några minuter på medelvärme. Tillsätt sedan riset och låt det fräsa med några minuter tills det är glansigt. Tillsätt vinet och låt koka in nästan helt i riset. Späd sedan med kycklingbuljongen i omgångar. Koka på svag värme i ca 20 minuter eller tills riset känns mjukt. Addera sedan osten. Ha i mer buljong om risotton blir för tjock alt lite mer ost om den är för tunn. Avsluta med att salta och peppra. Risotton skall vara lagon, dvs inte för tjock men heller inte för tunn. Här kan du ev välja att addera något till risotton, alt steka kantareller eller annat.

Lägg upp risotton, toppa med skivad kyckling, lite färskriven parmesan, lite svartpeppar och lite fin olivolja.

Njut av kycklingens tydliga men ändå mjuka vitlökssmak (trots 20 st klyftor) och den krämiga risotton till ett gott glas rödvin alt rosévin.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *