Du behöver:

600 g hälleflundra (4 st bitar)

Hälleflundra med palsternacka, primörer, jordärtskockschips, pepparrot och brynt smör

1 msk smör

1 dl torrt vittvin

4 st långa palsternackor

4 st broccoli träd

8 st sockerärtor

8 st gröna sparrisar

1 st stor jordärtskocka

4 st parmaskinkor

1 dl frityrolja alt rapsolja

1 st färsk pepparrot

1 st ask ärtskott

200 g smör

Salt och peppar

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 180 grader (över/under värme). Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på. Sprid ut parmaskinkan på bakplåtspappret och baka i ugnen i ca 7-10 minuter. Ta ut och låt skinkan svalna på en tallrik eller liknande. Hetta sedan upp oljan i en liten kastrull till ca 160-170 grader. Skala jordärtskockan och skär den tunt, ca 1-2 mm gärna med en mandolin. Tänk på att jordärtskockan blir snabbt brun om den får ligga för länge i luften. Så fritera direkt alt lägg jordärtskockan i lite kallt vatten med lite citronsaft. Fritera i omgångar tills chipsen fått fin färg – tänk på att det går väldigt fort. Lägg upp chipsen på en bit papper och salta lätt.

Gör sedan grönsakerna. Börja med att koka de skalade palsternackorna i lätt saltat vatten. Strax innan de är klara läggs de över i en bunke med isvatten. Upprepa samma procedur med sparris, broccoli samt sockerärtor vars koktid är endast några minuter.

Smör en liten form med smör. Lägg ned fiskbitarna och krydda med salt och peppar. Häll i vinet i botten av formen. Baka i ugnen på 125 grader till fisken har en innetemperatur om ca 45 grader. Medans fisken står i ugnen görs det brynta smöret. Hetta upp en stekpanna eller kastrull på medel/hög värme och tillsätt smöret under vispning. Låt smöret få en fin och nötig färg. Ställ åt sidan. Riv pepparroten fint på rivjärn.

Vid servering värms grönsakerna utom ärtskotten i en stekpanna på låg/medel värme i en stekpanna. Lägg upp grönsakerna, parma -och jordärtskockschipsen, sedan fisken och avsluta med brynt smör och pepparroten.

Servera ev tillsammans med en liten fin potatis. Fräscht och otroligt gott.

 

 

 

Lämna ett svar