Här kommer ett av mina favoritrecept som vi inom familjen har lagat i över 20 år. En riktig klassiker till söndagsmiddagen eller när bara när som. Här är såsen “the boss” och mosa det får och vill man.

Du behöver:

8 st lövbiffar (2 st per näsa)

Oxrullader med gräddsås, pressgurka och rårörda lingon

8 st baconskivor

8 st cornichons

8 tsk dijonsenap

50 g smör

Salt och peppar

5 dl kalvfond (utspädd)

2-3 msk ansjovisspad

1 msk svartvinbärsgelé

2-3 dl grädde

Pressgurka:

1 st slanggurka

1 dl ättika (12%)

2 dl socker

3 dl vatten

1 st kruka hackad kruspersilja

1 msk senapsfrö (valfritt)

Gör så här:

  1. Börja med att göra pressgurkan. Koka upp ättika, socker, vatten och senapsfrön. Låt svalna. Tunn- skiva gurkan på en mandolin eller skär för hand. Lägg ned gurkan tillsammans med hackad persilja i lagen och låt dra i några timmar, helst över natten.
  2. Lägg ut lövbiffarna på en skärbräda. Krydda lätt med salt och peppar. Stryk på ett lager dijonsenap på varje lövbiff, ca 1 tsk. Lägg på sedan på en baconskiva och en cornichon på varje lövbiff. Rulla ihop till en rullad och fäst med en tandpetare. Krydda med peppar.
  3. Hetta upp en stekpanna på hög värme och tillsätt smöret. Lägg ned köttet när smöret tystnat och stek tills rulladerna fått fin färg. Lägg över rulladerna i en gryta. Vispa ur stekpannan med kalvfonden och sila skyn över rulladerna. Bräsera på låg till medelvärme i ca 35 min. Tillsätt grädden och låt småsjuda i ca 10 min. Lyft upp rulladerna från grytan och gör klart såsen genom att tillsätta salt och peppar efter smak, ansjovisspad samt svartvinbärsgelén. Red såsen till tjockare konsistens om så önskas med lite maizena. Lägg tillbaka rulladerna i den varma såsen. Håll varm.

Servera oxrulladerna med kokt, pressad eller potatispuré, pressgurka, rårörda lingon och/eller gelé och slutligen den goda såsen. Njut!

Lämna ett svar