Fish and chips är så gott om man gör det på rätt sätt. Fisken skall ha en krispig yta och vara mjäll inuti. Med detta recept kommer du att lyckas med din fish and chips. Testa så får du se! Receptet är för 4 personer.

Du behöver:

600 g kolja (filéer)

1 dl mjöl

1 krm nymalen svartpeppar

Frityrsmet:

1 dl mjöl

1 dl maizena

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 tsk gurkmeja

1,5-2 dl kolsyrat vatten

Pommes frites:

6 st stora fasta potatisar alt bakpotatisar

1 l frityrolja eller rapsolja

Tartarsås:

2 dl majonnäs, ex Hellmans

3 msk finhackade cornichons

3 msk finhackade kapris

1 st finhackad schalottenlök

1 tsk dijonsenap

3 msk finhackad bladpersilja

2-3 msk citronsaft

Salt och svartpeppar

Övriga ingredienser:

300 g frysta ärtor

25 g smör

1 tsk salt

1 krm socker

Gör så här:

1. Börja med att skära potatisarna i 1 cm tjocka skivor. Skär bort kanterna så att samtliga kanter är raka. Skär sedan i 1 cm långa stavar. Koka upp en gryta med vatten. Lägg ned potatisstavarna och koka i ca 10 min (de skall nästan vara genomkokta – känn med en sticka). Ta upp potatisstavarna och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och frys dem i ca 30 min.

2. Gör frityrsmeten genom att blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa så att allt blandas väl. Tillsätt det kolsyrade vattnet och vispa till en tjock smet. Sikta mjölet över en tallrik och krydda med svartpeppar. 

3. Blanda alla ingredienser till tartarsåsen i en skål. Låt stå ca 15-30 min innan servering.

4. Koka ärtorna enligt anvisning tillsammans med salt och socker. Häll av vattnet och tillsätt smöret. Lägg ett lock på kastrullen för att hålla dem varma/ljumna.

5. Häll frityroljan i en tjockbottnad kastrull (tänk på att inte använda köksfläkten när du friterar). Ta fram potatisstavarna ur frysen och lägg ned dem när temperaturen på oljan visar ca 160 grader. Fritera stavarna i ca 5 min tills de fått lite färg (tänk på att inte röra allt för mycket i grytan då stavarna lätt kan gå sönder). Lyft upp stavarna och lägg dem i en sil. 

6. Skär koljan i avlånga bitar (ca 15 cm långa gärna den tjockare delen av fiskfiléen). Vänd fisken i mjöl på båda sidorna och sedan direkt ned i frityrsmeten. Lägg ned fiskfiléerna två i taget försiktigt i frityroljan och låt dem få lite färg, ca 1 min. Vänd dem försiktigt med en hålslev och fritera ytterligare ca 2 min. Lyft upp fiskfiléerna och lägg dem på en bit hushållspapper och krydda lätt med salt. Upprepa samma procedur med kvarvarande fiskfiléer. 

7. Fritera potatisstavarna ytterligare en gång i några minuter tills de fått fin färg och är krispiga. Lägg över dem i en sil och salta dem.

8. Vill du göra som britterna lägger du pommes, fisken, ärtor och såsen i en strut gjord av tidningspapper annars funkar en vanlig tallrik alldeles utmärkt. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *