Här kommer en mumsig paj med smak av mascarpone, nötter, päron och citrus. Jag fördrar att äta pajen något ljummen (på bilden är pajen kall).

Du behöver:

Marmelad:

7 st mogna och urkärnade blå plommon

1 stor och mogen persika urkärnad

2 dl vatten

3 msk honung

2 msk råsocker

Pajdeg:

125 g rumstempererat smör

1 st äggula

2 msk kallt vatten

50 g råsocker

3 dl vetemjöl

Inkokta päron:

1 l vatten

4 st mogna och gröna päron, ex William

2 st citroner delade på mitten

1-2 st stjärnanis

Smeten:

500 g mascarpone

4 st äggulor

25 st skålade, rostade och mortlade/hackade hasselnötter

50 g råsocker

1,5 st citron, zest och juice

4 msk honung

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader. Gör degen till pajskalet genom att blanda smör, socker, äggula vatten och mjöl till en smidig deg. Vira in degen plastfilm och låt vila i ca 20-30 min i kylskåpet. Under tiden gör smeten genom att blanda mascarpone, äggulor, råsocker, zest och juice från citronen och honung. Lägg hasselnötterna i en stekpanna på medelvärme och rör konstant tills skalet lossnar. Rosta nötterna så att de får lite färg. Mortla eller hacka sedan nötterna fint och vänd ned i smeten. Gör sedan päronen genom att koka upp vatten med socker, delad citron samt stjärnanis. Efter uppkok låt lagen sjuda. Skala och dela päronen i två delar och ta försiktigt bort kärnhuset med en kniv. Lägg ned päronen i lagen och låt sjuda till päronen är mjuka. Lyft då ut päronen och låt svalna något. Tryck ut pajdegen i en form och nagga botten. Förgrädda i ca 10 min och sänk sedan värmen till 200 grader. Låt pajskalet svalna något och tillsätt sedan krämen. Dela päronen i mindre bitar och tryck ned i smeten. Grädda i ca 40 min i nedre delen av ugnen eller tills pajen fått en fin färg.

Medans pajen står i ugnen gör marmeladen. Dela plommon och persika i mindre bitar. Stek frukten i en stekpanna eller kastrull på medelvärme i några minuter och tillsätt sedan vatten, socker och honung och låt sjuda på svag värme till all vätska nästan kokat bort, ca 20-30 min. Servera marmeladen ljummen till den nygräddade pajen.

Färskostpaj med inkokta päron, nötter och citrus med en plommon och persikomarmelad

One thought on “Färskostpaj med inkokta päron med plommon och persikomarmelad”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *