Gratin Dauphinois

Du behöver:

1 kg skalad fast potatis

7 dl standardmjölk

1,5 st finhackad vitlöksklyftor

2 dl grädde

70 g smör

Salt

Svartpeppar

Muskotnöt

Gör så här:

Skala potatisen och skär dem i 0,4 cm breda skivor alt använd en mandolin. Häll i mjölken i en kastrull och tillsätt den skivade potatisen, finhackad vitlök, salt, peppar och muskotnöt. Låt småsjuda på svag värme i ca 15 min. Sil bort vätskan och lägg över potatisen i en form klädd med smörgåspapper. Lägg över potatisen och packa ihop hop den i formen. Häll över grädden och fördela ut smöret i små bitar över gratängen. Kör på 180 grader i ca 50 min eller tills potatisen är mjuk och all vätska är absorberad samt att gratängen fått färg. Alt kan man tillsätta lite gruyèreost sista 10 min. Låt vila några minuter innan du skär upp din dauphenois i finna skivor. Servera till en god köttbit eller varför inte äta den som den är.

Pommes Anna: 

Du behöver:

600 g fast potatis

125 g smör

Salt och peppar

Eventuella tillägg:

Timjan, gruyèreost, tryffelolja

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Skala sedan potatisen och skiva den så tunt du kan helst på en mandolin. Smält smöret. Här kan du välja ex om du vill tillsätta hackad timjan eller tryffelolja. Blanda den skivade potatisen med smöret och krydda med väl med salt och peppar. Det finns speciella Pommes Anna pannor men det går utmärkt att en mindre stekpanna eller liknande. Varva potatisen från botten så att de överlappar varandra och bygg vidare tills din Anna är ca 2 cm hög. Täck stekpannan med bakplåtspapper som du klipper ut motsvarande storleken på din stekpanna. Lägg sedan en folie över. Börja med att steka din Pommes Anna i ca 5 min på låg till medelvärme på spisen så att den får färg i botten. Ställ sedan in din Pommes Anna i ugnen i ca 40-45 grader. Ta bort folie och bakplåtspapper när det återstår ca 10 min Annan får fin färg även på ovansidan. Här väljer du om du vill tillsätta ost eller inte.

Pommes Anna

 

Lämna ett svar