En rustik, stark, smakfull och färgsprakande rätt som ligger många Koreaner varmt om hjärtat. En perfekt rätt när det är lite murrigt utomhus.

Du behöver:

1 kg kyckling, (gärna drumsticks men kycklingfilé, vingar, och lårfilé går bra)

0,5 dl gouchujang (Fermenterad chili paste)

0,5 dl gochugaru (torkad chilipeppar, finns i asiatiska butiker)

0,5 dl ljus soja, ex kikkoman

2 msk muskovadosocker

1 msk risvin

10 st finhackade vitlöksklyftor

2 st kvartade gula lökar

2 st skivade gröna chili

2-3 dl vatten

1/2 tsk salt

3 st fasta stora potatisar skurna i större bitar, typ 4-6 bitar beroende på storlek

3-4 st salladslök skuren i 5 cm långa bitar

Gör så här:

1. Lägg kycklingdelarna i en gryta med lock. Blanda gochujang, gochugaru, vitlök, risvin, muskovadosocker samt soja i en skål. Tillsätt 2 dl vatten och vispa ut till en slät sås. Tillsätt såsen till grytan med kyckling samt lökbitarna. Koka upp under lock och dra sedan ned till medelvärme. Rör om då och då. Efter ca 20 min tillsätts potatis, salt och chili. Koka under lock i ytterligare 20 min eller tills potatisen är klar. Tillsätt salladslök och dra grytan åt sidan. Blanda och låt grytan stå och dra i ca 5 min. Blir såsen för tjock kan grytan spädas med lite vatten (notera att såsen skall vara relativt tjock). Toppa med lite finskuren salladslök och servera med rykande jasminris. 

Lämna ett svar