Jag bara älskar asiatisk mat och inte minst kinesisk mat. Denna rätt slår alla varianter jag har testat av szechuan oavsett om det varit kyckling, biff eller något annat. Testa så förstår du! Tack Ken för dina ovärderliga tips. Du kan verkligen din hemmaplan och dessutom med 20 års erfarenhet av kinesisk matlagning. Tack igen!!

Du behöver:

Marinad:

450 g biff, flankstek eller rostbiff i skivor som strimlas, ca 0,5 mm tjocka strimlor

1 ägg

1 msk jordnötsolja alt rapsolja

1/2 tsk salt

Sås:

3 msk chinkiang (svart risvinäger som går att köpa i asiatiska butiker)

2 msk shaoxing wine (går att köpa i asiatiska butiker)

1 msk ljus soja, ex kikkoman

1 msk mörk soja, ex mrs cheng

1 msk chiliolja (jag använde färdigköpt från asiatisk butik men du kan även göra själv)

1,5 msk doubanjiang (uttalas Toban Djan och är en bönpasta som går att köpa i asiatiska butiker)

1 dl vatten

3 msk strösocker

1 msk maizena

Till woken:

0,8-1 dl maizena

0,5 dl jordnötsolja alt rapsolja

1 st skivad silverlök

1 st huvud pak choy (skuren i grova bitar, kan uteslutas)

1 st tunt skivad röd chilifrukt av valfri styrka

4 st torkade kinesiska chilifrukter (om du inte hittar kan du köra torkade thai chilis)

1,5 msk finriven ingefära

1 msk finriven vitlök

3-4 msk rostade sesamfrön

Gör så här:

1. Börja med vispa upp ägget med en gaffel i en bunke. Tillsätt salt och maizena. Lägg ned den skivade biffen och låt marinera i ca 30-40 min.

2. Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en skål. Ställ åt sidan.

3. Häll bort överflödig vätska från marinaden. Blanda ned 0,8 dl maizena och blanda väl så att allt kött är täckt. Tillsätt ev mer om så behövs, dock inte mer än 1 dl totalt sett.

4. Hetta upp en stekpanna eller wok på hög värme. Tillsätt nästan all olja. Lägg ned köttet och separera köttet med en pincett så att det är jämt utspritt. Låt köttet få färg runt om, tar ca 4-5 min (tänk på att inte röra för mycket). Lägg upp köttet på ett fat.

5. Tillsätt resterande olja och sänk temperaturen något. Tillsätt lök, torkad chili och den skivade chilin. Fräs 1-2 min och tillsätt sedan ingefära, vittlök och pak choy. Låt fräsa ca 1 min och tillsätt sedan såsen och vänd sedan ned köttet. Blanda väl och toppa med rostade sesamfrön. Servera med jasminris. Njut!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *