Asiatisk mat har alltid varit en av mina favoriter utöver franskt, italienskt och svenskt. Asiatisk mat för mig är smak(er), textur och framförallt relativt snabba rätter. Denna pork belly rätt är klar på 35 min och funkar utmärkt som en lunch, middag eller när du bara är sugen.

Du behöver:

700 g sidfläsk (gärna från slaktaren, eller i vart fall av bättre kvalité) skurna i kuber, ca 1,5 cm * 1,5 cm. 

3 st fint skivade vitlöksklyftor

3 st skivade röda chili

5 cm färsk ingefära, skivad och skuren i tunna strimlor

2 st tunt skivade schalottenlökar

3 msk mörk soja (kinesisk, ex Mrs Cheng)

2 msk ljus soja (ex, Kikkoman)

1/2 kruka basilika

2 st stjärnanis

3 st hela nejlikor

2 st kanelstänger

1,5-2 dl vatten

2 msk muskovado socker

Svartpeppar

Gör så här:

  1. Hetta upp en wok eller stekpanna på medelvärme. Tillsätt schalottenlök och vitlök. Rör om och tillsätt fläsket och hälften av ingefäran samt 2/3 av den skivade chilin. Öka värmen till nästan max och fräs under omrörning i ca 6-8 min. Tillsätt ljus och mörk soja. Rör om så att fläsket täcks med sojan. Tillsätt vatten och lägg på ett lock. Dra ned värmen till medel och låt puttra i ca 30 min under lock. Tillsätt kanelstänger, stjärnanis samt nejlika halvvägs, dvs efter ca 15 min. Rör om då och då under tillagningen.
  2. När nästan all vätska kokat bort, dvs efter ca 30 min tillsätt resterande ingefära och socker. Låt puttra ytterligare några minuter på låg värme. Tillsätt lite vatten om det blir helt torrt. Stäng av värmen och plocka bort de torkade kryddorna. Krydda lätt med svartpeppar och vänd i ca 2/3 av basilikabladen. Blanda och servera direkt. Toppa med resterande chili och några blad basilika. Servera med nykokt jasminris. Så gott!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *