Alltså denna tart/paj slår allt jag ätit när det gäller ostpajer. Inte ens västerbottenpaj som är en av mina favoriter slår denna paj. Degen blir härligt “flaky och ostarna gör fyllningen underbart krämig och god. Det bästa av Frankrike och Schweiz skulle jag vilja säga.

Du behöver:

Pajskal:

100 g rumstempererat osaltat smör skuret i små kuber

200 g mjöl

1 ägg

1 msk kallt vatten

1 nypa flingsalt

Övriga ingredienser:

30 g osaltat smör

200 g comté (lagrad i max 1 år)

200 g grottlagrad gruyere

Muskotnöt

0,5 dl vatten

2 ägg

1,25 dl grädde

1 dl standardmjölk

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Börja med att göra pajskalet. Blanda salt, mjöl och smöret. Nyp i hop ingredienserna till en sandig textur. Gör sedan en grop i mitten och tillsätt ägg och vatten. Knåda snabbt i hop med lite mjöl till en smidig deg (tänk på att inte överjobba degen). Platta ut degen till en rundel ca 2 cm hög. Linda in i plastfilm och ställ in i kylskåpet i ca 30-40 min. 

2. Ta ut degen och lägg dem på ett bakplåtspapper eller plastfilm. Lägg över ett annat bakplåtspapper eller plastfilm och kavla sedan ut degen till ca 3 mm tjock. Diametern blir ca 30-35 cm. Ta bort det övre bakplåtspappret och vänd ned det undre direkt ned i pajformen (pajformens mått bör vara ca 30 cm). Tryck upp degen mot kanterna och kavla bort ev överskott (ovanför pajens kant). Lyft sedan upp degen över kanten ca 2 mm runt om (detta för att kompensera att skalet krymper något under tillredning). Nagga botten med en gaffel. Ställ in formen i kylskåp i ca 30 min.

3. Finriv comtéosten. Skär gruyerosten i ca 1 cm tjocka och 2 cm långa stavar. Hetta upp en kastrull på låg värme och tillsätt smör. Tillsätt sedan oststavarna och vatten. Krydda lätt med salt och peppar. Lägg på en lock och “sjud” försiktigt tills osten börjar smälta något men ändå behåller sin form (tar ca 3-4 min). Häll av vätskan i en sil och ställ oststavarna åt sidan.

4. Blanda ägg, mjölk, grädde, salt, peppar och några riv muskotnöt i en bunke. Ta ut pajskalet och lägg ned oststavarna i botten jämt fördelat. Tillsätt grädd -och äggblandningen till pajskalet. Avsluta med att toppa med den rivna comtéosten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 tills pajen sufflerat något och har en gyllenbrun yta. Ta ut pajen och låt svalna i ca 10 min. Servera direkt!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *