Just nu tveklöst min favorit när det gäller indisk mat. Marinerade och kolgrillade kycklinglårfiléer i en makhani sås, rostade cashewnötter, basmatiris och chapatibröd. Får du inte tag på kashmiri chilipulver (ett väldigt rött chilipulver) kan du ersätta med 3/4 paprikapulver och 1/4 cayennepeppar. 

Du behöver:

8-10 st kycklinglårfiléer

1 msk ingefärs -och vitlökspaste (finns i asiatiska 

hyllan i de flesta större butikerna) alt riven ingefära + pressad vitlök

1 krm salt

Marinad:

2 msk grekisk yoghurt

2 tsk kashmiri chilipulver alt 1,5 tsk paprikapulver + 0,5 tsk cayennepeppar

1/2 tsk garam masala

1 msk rapsolja

Makhani sås:

2 msk rapsolja

10 st solmogna tomater alt 20-25 små tomater delade i fyra delar

3 st lagerblad

2 st kanelstänger

5 st gröna kardemummakapslar

3 st gröna chili peppar (stick några små hål men en vass kniv i varje chili)

5 st hela nejlikor

1 msk strimlad och finhackad färsk ingefära

25 g osaltat smör

1 msk flytande honung

2 msk tomatpuré

1 tsk chilipulver

Salt

Övriga ingredienser:

0,7 dl grädde

2-3 msk osaltade, torrostade och grovt hackade cashewnötter

1 tsk mortlad torkad bockhornsklöver

Chapatibröd:

140 g vetemjöl

140 g rågmjöl

1 tsk salt

2 msk olivolja

2 dl varmt vatten

Gör så här:

1. Lägg kycklinglårfiléerna i en större bunke. Tillsätt sedan salt, och ingefärs och vitlökspaste. Ställ åt sidan. Blanda sedan marinaden genom att i en mindre bytta blanda youghurt, garam masala, kashmiri chilipulver och rapsolja. Häll marinaden över kycklingen och “massera” in den noggrant. Täck med plastfilm och ställ in i kylskåpet i minst 4 h men gärna upp till 8-10 h.

2. Gör sedan makhani såsen. Hetta upp en kastrull på medelvärme och tillsätt 2 msk rapsolja. Tillsätt chili, kanelstänger, lagerblad, finhackad ingefära, nejlikor och kardemummakapslar. Fräs några minuter under omrörning (får ej ta färg). Tillsätt sedan tomaterna och låt puttra i ca 20-25 min. Sila bort vätskan till en annan kastrull. Ta bort alla torra kryddor och mixa tomathacket till en slät sås. Sila denna sås ned i den första vätskan. Tillsätt honung, chilipulver, tomatpuré, smör och salt och låt småputtra ytterligare ca 20 min. 

3. Ta fram kycklingen ca 30 min innan grillning. Grilla gärna kycklingen över kolbädd tills den fått fin färg, ca 10 min. (finns inte det alternativet kan det göras i en grillpanna alt i ugnen.

4. Dela kycklingbitarna rakt över (2-3 bitar på varje lårfilé) och lägg dem i makhanisåsen. Tillsätt grädde, rostade cashewnötter och mortlad bockhornsklöver. Låt småputtra tills såsen är varm, ca 5-10 min.

5. Servera med nykokt basmatiris, en klick smör och chapatibröd

6. Chapatibröd gör du genom att blanda alla ingredienser i en degblandare med degkrok, alt för hand om du inte har någon degblandare. Kör till en smidig deg som inte klibbar (tillsätt mer mjöl alt vatten om det behövs) Dela degen i 8-10 mindre bitar och kavla ut dem tunt med en mjölad kavel (1-2 mm tjocka). Stek chapatis ca 1-1,5 min per sida i en lätt oljad och riktigt het stekpanna. Håll bröden varma och fuktiga i en handduk (du kan göra stekningen av chapatibröden medans grytan puttrar, dvs punkt 4).

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *