Gillar du choklad? Då är detta efterrätten för dig. Med smak av glassen 88:an, bitter 70% mörk choklad och med ett ett luftigt moccaskum så är detta “chocolate-heaven”. Det är en efterrätt som kräver lite av dig men moccaskummet och hasselnötskaramellen kan man avvara. Men väljer du att göra det så är det snyggt och makalöst gott. 

Du behöver:

Botten:

100 g skalade och rostade hasselnötter

100 g socker

150 g bran flakes

Delice:

1,4 dl standard mjölk

3,25 dl grädde (40%)

2 st ägg

340 g grovt hackad choklad av bra kvalité (70%)

Kanderade hela hasselnötter (garnityr):

100 g socker

10 st hela och rostade hasselnötter

Moccaskum:

2 dl starkt espressokaffe (1 dl varm / 1 dl kall)

1 st gelatinblad

Övriga ingredienser:

2 msk florsocker

1 tsk nymalda kaffebönor (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Hetta upp en tjockbottnad kastrull tillsammans med socker. Koka på medel/hög värme tills sockret helt löst sig och börjar bli brunt i sin färg (karamellfärgad). Tillsätt hasselnötterna och häll upp smeten på ett bakplåtspapper. Låt svalna något och ställ sedan in i kylskåp i ca 10 min. 

2. Ha sedan ned hasselnötskaramellen i en mixer med stål blad. Mixa i 5-10 min till en hasselnötscremé. Krossa bran flakes med handen i en bunke. Vänd ned hasselnötscremén och blanda ihop. Tryck ut smeten i en form med löstagbara kanter (botten skall vara ca 0,5 cm). Ställ in i formen i kylskåp. 

3. Knäck äggen i en värmetålig glasskål. Koka sedan upp mjölk och grädde. Precis innan mjölk och gräddblandningen når kokpunkten slås vätskan över äggen under vispning. Tillsätt sedan den hackade chokladen och vispa till en slät smet. Häll chokladsmeten över den nu kalla hasselnötsbotten och täck formen med plast. Kyl i mellan 6-12 h. 

4. För garnityret hetta upp en tjockbottnad kastrull tillsammans med socker. Koka på medel/hög värme tills sockret helt löst sig och börjar bli brunt i sin färg (karamellfärgad). Dra kastrullen åt sidan. Tryck in tandpetare i hasselnötterna medans karamellen svalnar. Stoppa ned hasselnöten i karamellen och lyft upp med tandpetaren (det formas en lång droppe som sedan stelnar). Häng direkt upp tandpetaren med tejp eller liknande och lägg lite bakplåtspapper under (det droppar). När karamellen stelnat ta då bort tandpetaren och garnera med “hasselnötsdroppen” (en hasselnöt med en lång karamelldroppe).

5. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 minuter. Värm hälften av kaffet (skall inte koka) i en kastrull. Pressa ur vätskan från gelatinbladet och vispa ned denna i det varma kaffet tills det löst sig. Häll det kalla kaffet i en bunke. Häll över den varma kaffevätskan och vispa oavbrutet tills ett skum formas. 

6. Servera genom att först värma en kniv och skär sedan runt kanterna på chokladdelicen (så att den inte fastnar i formens kanter). Skär upp bitar, garnera med hasselnötskaramellen och moccaskummet (ta en sked och skeda över skummet från ytan). Garnera med siktat florsocker och lite nymalda kaffebönor. 

 

Lämna ett svar