Chili con carne kan göras på många olika sätt. Det finns säkert lika många recept som det finns folk på jorden. Mitt recept med en nutta inspiration från en av världen mest kända kockar, Heston Blumenthal tar chili con carne till en helt ny nivå. Testa så får du se!

 Du behöver:

450 g nötfärs

4 msk smör

3 msk olivolja

1 st finhackad lök

1 st stjärnanis

1 st finhackad morot

1 st finhackad chili

1 st finhackad tomat

2 msk tomatpuré

2 st finhackade vitlöksklyftor

3 dl rödvin

3 dl kalvfond (vatten + fond)

150 g kidneybönor (förkokta)

400 g passerade tomater

Salt och svartpeppar

Kryddsmör:

1 tsk spiskummin

1 tsk cayennepeppar

1/2 tsk chilipulver

1 tsk rökt paprikapulver

2 msk olivolja

1 msk ketchup

1 msk worchestersås

1 tsk marmite (kan uteslutas då det är svårt att få tag på)

50 g rumstempererat smör

Gör så här:

  1. Börja med och bryna färsen. Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör och 2 msk olivolja. Bryn i omgångar för att undvika att färsen kokar. Bryn färsen ordentligt så att det har en riktigt brun färg. Häll över färsen i en bunke. Gör sedan såsen genom att hetta upp en annan gryta på medelvärme. Tillsätt hälften av 2 msk smör och 1 msk olivolja. Tillsätt den finhackade löken och stjärnanis och fräs på medelvärme i ca 10 minuter utan att löken tar färg. Tillsätt sedan finhackad chili, tomat, vitlök och morot. Fräs några minuter och tillsätt sedan tomatpurén och fräs någon minut till. Tillsätt sedan rödvin och koka ned tills nästan all vätska är borta. Tillsätt sedan kalvfonden och koka på låg temperatur i minst 1 h, gärna 1,5 h.
  2. Tillsätt sedan tomatsåsen och kidneybönor. Avsluta genom att göra kryddsmöret genom att fräsa de torra kryddorna i olivoljan under 1-2 minuter på låg temperatur. Tillsätt i ketchup och worchestersås i smöret och addera sedan kryddfräset och rör i hop till en “paste”. Tillsätt “pasten” till grytan och blanda runt med en sked och låt småputtra några minuter.

Servera chilin som den är eller varför inte tillsammans med nachos och gräddfil. 

Lämna ett svar