Du behöver:

Bibimbap

500 g biff eller lövbiff skuren i tunna strimlor

Marinad:

1 msk honung

2 st pressade vitlöksklyftor

2 msk ljus soja (ex kikkoman)

1 tsk sesamolja

1 tsk rostade sesamfrön

Övriga tillbehör:

Rapsolja eller liknande till stekningen av grönsaker och kött

1 rödpaprika skuren i tunna strimlor

2 stora morötter skurna i tunna strimlor

1/2 gurka delad på längden och skuren i tunna skivor

1/2 zucchini delad på längden och skuren i tunna strimlor

1 burk böngroddar

300 g färsk spenat

4 ägg

8 st stora pressade/mortlade vitlöksklyftor (till samtliga grönsaker)

0,5 dl sesamolja

8 msk gochujangsås (Koreansk fermenterad sås)

0,5 dl rostade sesamfrön

5 dl jasminris

Gör så här:

Börja med att marinera det strimlade köttet enligt ovan i en bunke. Täck bunken med plastfilm och låt stå ca 30-60 min. Koka den färska spenaten i lite lättsaltat vatten i 5 min. Sila bort vätskan genom en sil. Krama ut resterande vätska ur spenaten. Grov hacka sedan spenaten. Lägg spenaten i en skål och krydda med 1 tsk pressad vitlök, 1 tsk sesamolja, o,5 tsk salt och 1 tsk sesamfrön. Blanda och ställ åt sidan. Lägg de strimlade morötterna i en skål och tillsätt 1 tsk vitlök, 1 tsk sesamolja och 0,5 tsk salt. Ställ åt sidan. Lägg den strimlade paprikan i en skål och tillsätt 1 tsk vitlök, 1 msk soja och 1 tsk sesamolja. Ställ åt sidan. Lägg den strimlade zucchinin i en en skål och tillsätt 1 tsk vitlök, 1 tsk sesamolja, 0,5 tsk salt. Ställ åt sidan. Lägg böngroddarna i en skål och tillsätt 1 tsk vitlök, 1 tsk sesamolja, o,5 tsk salt och 1 tsk sesamfrön.

Koka riset enligt instruktion. Fräs alla grönsaker separat i en wok eller stekpanna i lite olja i ca 1-2 min per grönsak. Lägg upp respektive grönsak på en stor tallrik i separata “högar”. Stek sedan köttet i ca 1-2 min och lägg upp på en separat tallrik. Enkelstek (dvs vänd inte äggen) till sist äggen. Börja med att lägga riset i botten på en stor skål. Lägg upp grönsakerna en och en runt om riset. Lägg sedan på köttet över riset och häll över 2 msk gochujangsås. Toppa med ägget och strö över lite sesamfrön.

En rätt som kräver många skålar och lite pyssel men det är det värt. Blanda och njut av en fantastiskt god koreansk rätt – en klar favorit!

 

Lämna ett svar