Att göra sufflé är inte så svårt som många tror. Testa detta recept så förstår du. Banan, vaniljglass och kolasås funkar så bra ihop. Orkar eller vill du inte göra glassen går det utmärkt att köpa glass. Receptet räcker till ca 4-6 portioner beroende på storlek av formar.

Du behöver:

Banansufflé:

Banansufflé med vaniljglass, kolasås och flagad mandel

2 st mogna bananer

1 msk limejuice

1 äggula

5 tsk socker

3 äggvitor

1 msk smält smör

0,5 dl flocksocker (garnering)

0,5 dl flagad och rostad mandel (garnering)

Vaniljglass:

1 st vaniljstång

4 dl mjölk

3 dl grädde

6 äggulor

2 dl socker

1 msk glykos

Kolasås:

2,5 dl vispgrädde

0,5 dl ljus sirap

3 msk socker

1 msk smör

1 st liten nypa flingsalt

Gör så här:

Vaniljglass

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljstången.
  2. Koka upp mjölk, glykos, grädde med vaniljstång och frön i en kastrull.
  3. Vispa äggulor och socker luftigt.
  4. Häll den varma gräddblandningen över äggulorna, häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
  5. Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig visning. Den får inte koka.
  6. Ta av från värmen. Häll upp massan i en bunke och kyl ner.
  7. Låt glassmassan stå i kylen över natten för bästa resultat.
  8. Sila av och kör i glassmaskin

Kolasås

  1. Blanda samtliga sirap, grädde och socker i en kastrull. Koka på medelvärme i ca 15 minuter tills såsen är tjock. Vispa då och då.
  2. Dra kolasåsen från värmen och tillsätt salt och smöret under vispning. Värm upp kolasåsen vid servering på låg värme.

Banansufflé

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta fram 4 st små ugnsfasta formar. Pensla med smöret och “ströa” varje form socker (botten och kanter).
  2. Mixa banan, limejuice, äggula och 2 tsk socker i en blender/mixer till en slät smet.
  3. Vispa äggvitorna tillsammans med en lite nypa salt tills äggvitan får “toppar”. Tillsätt 1 tsk socker i slutet av vispningen.
  4. Häll över banansmeten i en bunke. Vänd in äggvitan försiktigt i banansmeten. Detta gör smeten luftig och underlättar att sufflén höjer sig.
  5. Häll smeten i formarna tills den fyller formen till ca 80%. “Knacka”formerna så att smeten blir jämt fördelad i formerna.
  6. Grädda suffléerna i ca 15 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg.

Ställ formerna  direkt från ugnen på tallrikar och pudra lite florsocker över. Lägg upp ett ägg av vaniljglass och rippla varm kolasås över. Toppa med flagad mandel. Njut, njut!!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *