När jag bakar äppelpaj brukar jag använda mig av äppelsorter med hög friskhet och saftighet, ex Cox Orange. Denna paj innehåller relativt lite socker och är därmed inte så söt. Vill du ha en sötare tart så kan du tillsätta mer socker. Servera pajen med grädde smaksatt med calvados eller varför inte vaniljglass eller vaniljsås.

Du behöver:

Degen:

250 g mjöl

Apple Tart with calvadoscream

125 g rumstempererat smör i bitar

1 msk kallt vatten

1 st nypa flingsalt

1 ägg

Fyllning:

4-5 st Cox Orange eller likvärdiga äpplen

65 g socker (15 g till glaze och 50 g till fyllning)

1 tsk citronsaft

1 msk calvados

15 g osaltat smör

1 ägg

100 g vispgrädde

2 msk florsocker

Gör så här:

  1. Börja med att göra degen. Blanda mjöl, smör och salt i en matberedare. Kör tills nu har fått en gryning/sandig textur. Lägg sedan i ägg och vatten och kör snabbt i hop till en smidig deg. Använd pulsfunktion om sådan finns.
  2. Lägg över degen på en lätt mjölad skärbräda och knåda snabb till en homogen och smidig deg.
  3. Platta ut degen till en rundel som är ca 1 hög och lägg i mitten på en plastfilm. Lägg en annan plastfilm över och kyl degen i ca 30 min.
  4. Kavla ut sedan degen mellan plastfilmen till en tallriksstor rundel med en tjocklek om ca 2 mm. Lägg över degrundeln i en tårtring eller pajform med en diameter på ca 22 cm. Trimma bort överflödig deg men ex en kavel. Tryck sedan upp degen med fingrarna så att den går ca 2 mm över kanten. Kyld pajformen med deg i 20 min. Sätt ugnen på 220 grader.
  5. Skala, ta bort kärnhus och skär äpplena i form av “klyftor”, ca 8-10 klyftor per äpple. Ta fram pajen och lägg i äppelklyftorna överlappande varandra i formen.
  6.  Lägg smör, socker (15 g) och citronjuice i en kastrull. Värm till smöret smält och socker löst sig. Ha i calvados och ställ sedan kastrullen åt sidan.
  7. Pensla äpplena med calvadosglazen och baka pajen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda pajen i ytterligare 20 min tills pajen fått en fin ljusbrun yta samt att äpplena blivit karamelliserade.
  8. Vispa i hop grädde, socker (50 g) och ägg. Häll gräddblandningen över pajen och baka pajen i ytterligare 1o-15 min. Låt pajen vila minst 1 h innan du skär den. Sikta över florsocker strax innan servering.

 

Lämna ett svar