En god soppa som får en härlig sötma genom palsternackan och kokosmjölken. Passar utmärkt en kall höst eller vinterdag. Servera gärna tillsammans med ett gott nybakat bröd och/eller smulat parmesanchips i soppan. Receptet är beräknat för 4 personer.

Du behöver:

4 st stora, skalade och tärnade palsternackor

Palsternackssoppa med kokosmjölk

2 msk jordnötsolja

8 dl grönsaksbuljong

1 st skivad gul lök

3 dl kokosmjölk

1 st lagerblad

1/2 tsk hel kummin

Salt och peppar

Garnering:

Kallpressad rapsolja

Vattenkrasse alt några blad koriander

Kumminfrön

Gör så här:

  1. Hetta upp kokosnötsoljan på medelvärme i en stor kastrull. Lägg i palsternackstärningarna. Krydda väl med salt och peppar. Dra ned värmen något och fräs sakta under viss omrörning tills palsternackan karamelliserat, tar ca 25 min.
  2. Tillsätt löken, kummin och lagerblad. Fräs ytterligare i ca 5 min, eller tills löken är mjuk.
  3. Ha sedan i grönsaksbuljongen och sjud på låg temperatur i ca 20 minuter.
  4. Ta ut lagerbladet och tillsätt kokosmjölken. Mixa soppan helt slät i en blender.
  5. Häll upp soppan i soppskålar och garnera med lite vattenkrasse och kumminfrön. Ringla lite rapsolja över och servera direkt.

Om du väljer att ha parmesanchips i soppan är det bara riva parmesanost grovt på ett rivjärn och lägga ut små klickar på ett bakplåtspapper. Grädda på 200 grader tills det fått fin färg. Låt svalna och bryt sedan i småbitar och fördela i soppan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *