Oxkind är otroligt smakrik men kräver långsam bräsering under några timmar. Men resultatet är magisk. Med en krämig potatispuré och den makalöst goda såsen så är det en fullträff rakt i magen. Receptet är beräknat till ca 6-8 personer.

Du behöver:

1,5 kg oxkind (typ 3 st)

Rödvin och maderiabräserad oxkind med potatispuré och glaserade morötter

4 msk rapsolja

100 g grovhackade morötter

100 g grovt hackad gul lök

50 g grovt hackad selleri

1 st delad vitlöksklyfta

350 ml rödvin

150 ml madeira

3 st lagerblad

1,2 l kalvfond

3 st rökt ansjovis

10 g torkat svamp, ex trattkantareller eller Karl-Johan

3 st grovt hackad enbär

4 st timjankvistar

100 g passerade tomater

Glaserade morötter:

16 st späda morötter

50 g smör

1 msk citron

3 msk vatten

Potatispuré:

1 kg mjölig potatis

150 ml grädde

150 ml mjölk

250 g smör (225 g till moset och 25 g till såsen)

Salt och peppar

1 dl finhackad blad persilja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Börja med att bryna oxkinderna i rapsoljan tills båda sidor fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker kastrull/gryta.
  2. Fräs morötter, selleri, vitlök, gul lök i samma panna tills grönsakerna karamelliserat.
  3. Häll i vinet och madeiran och låt reducera till hälften. Tillsätt sedan kalvfonden och de passerade tomaterna. Skumma om så behövs.
  4. Lägg sedan i lagerblad, enbär, rökt ansjovis, torkad svamp och timjankvistar. Häll över vätskan över köttet. Lägg ett lock över grytan och ställ in i ugnen i ca 2-2,5 h eller tills köttet är mört.
  5. När köttet börja falla isär så tas det upp ur grytan och slås in i folie. Sila såsen i grytan genom en finmaskig sil över till en ny kastrull. Låt såsen reducera. Red ev av med lite maizena och avrunda med att vispa i några klickar kallt smör för att blanka av såsen.
  6. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk. Låt potatisen ånga av några minuter på plattan på låg temperatur. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Pressa potatisen genom en potatispress och tillsätt smör och mjölk i omgångar. Vispa till ett slätt och krämigt mos. Krydda med salt och peppar.
  7. Skala de fina morötterna försiktigt och lägg dem i en kastrull tillsammans med 50 g smör, vatten och citronsaft. Låt morötterna försiktigt bräsera på låg temperatur. Krydda med lite salt och peppar.
  8. Spritsa upp potatispurén, dela varje oxkind i två delar (totalt 6 delar), napera över såsen och garnera med morötter och lite finhackad persilja.

Lämna ett svar