Du behöver:

600 g lubb eller annan torskfisk

5o g smör

1 pkt bacon

600 g potatis

50 g smör

1,5-2 dl gräddmjölk (50/50) alt endast mjölk

Salt och peppar

Vittvinssås:

2 st finhackade schalottenlökar

2 dl vittvin

1 st lagerblad

3 dl fiskfond, helst egen alt på koncentrerad på flaska (utspädd enligt rekommendation)

50 g kallt smör

Citron, salt och peppar

Gör så här:

Börja med att göra såsen. Hetta upp en liten kastrull på låg värme och tillsätt lite smör eller rapsolja. Tillsätt löken och låt den svettas utan att den tar färg i ca 10 min. Tillsätt sedan lagerblad, fiskfond samt vittvin. Reducera vätskan till hälften. Tillsätt sedan grädden och koka i ca 10 min. Sila bort lök och lagerblad. Montera ned det kalla smöret under vispning alt mixa såsen tillsammans med smöret i en mixer. Smaka av med en gnutta citronsaft och salt och peppar. Håll varm.

Gör sedan moset genom att koka potatisen. Använd gärna mjölig potatis. Låt potatisen ånga av några minuter och vispa med elvisp eller liknande in smöret och gräddmjölken i omgångar till önskat konsistens. Salt och peppra efter egen smak och tycke. Håll varm.

Stek sedan fisken i smöret på medelvärme i en stekpanna. Salta och peppra. Håll varm. Avsluta med att steka baconet krispigt. Lägg gärna baconet i en sil alt på ett hushållspapper för att sila/ta bort överflödigt fett.

Arrangera rätten enligt ditt tycke och lägg gärna till grönsaker, ex sockerärtor eller någon annan grönsak du gillar. På bilden har jag ett parmesanchip som du enkelt gör i ugnen. Riv parmesanost fint och strö ut i ett jämt och tunt lager på ett bakplåtspapper. Baka i ugnen på 200 grader i ca 10 min eller till chipset har fin färg.

Lämna ett svar