Du behöver:

500 g kycklingfilé skuren i mindre bitar

Tom Kah Gai

3 cm galangal skuren i tunna skivor alt (färsk ingefära)

2 st burkar kokosmjölk

1 dl vatten

2 st små gula lökar skurna i klyftor

3 st citrongrässtjälkar diagonalt skurna (5 cm)

6 st limeblad (kan vara svårt och hitta färska ta då torra)

4 st små thai chili (eller vanligt pepparfrukt) diagonalt skurna

2 st tomater skurna i klyftor

1 st kruka grovt hackad koriander

300 g skivad ostronskivling, shiitakesvamp alt. kastanjechampinjoner i bitar

2 st lime (pressade)

1 msk socker

1/2 tsk salt alt 2 msk fisksås

Gör så här:

Börja med att hetta upp hälften av kokosmjölken och vatten så att det börjar sjuda. Tillsätt sedan resten av kokosmjölken. Kokosmjölken får inte koka. Tillsätt sedan citrongräs och galangal. Dra ned värmen till mellan/låg värme. Tillsätt sedan kyckling och ostronskivling. Tillsätt sedan den gula löken och chili. Tänk på att bara röra åt ett håll i kastrullen då kokosmjölken annars lätt kan spricka/dela sig. Sjud några minuter och tillsätt sedan tomatklyftorna och limebladen. Tänk på att röra försiktigt lite då och då. Tillsätt sedan salt och socker/fisksås. Tillsätt slutligen koriander och 4-5 msk limejuice. Smaka av och tillsätt ev lite mer lime och salt.

Servera med jasminris. I Thailand äter man oftast Tom Kah Gai och ris från separata skålar.

Sött, salt och krämigt. Mums!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *