Hemligheten bakom en god pizza är en krispig botten, en smakrik tomatsås och bra råvaror. Här kommer ett recept på min favorit pizza.
Du behöver:
Degen:
25 g jäst
1 tsk honung, alt 1 tsk socker
5 dl vatten värmt till ca 37 grader (fingervarmt)
8 dl vetemjöl
3 dl mannagryn
4 msk olivolja
1 tsk salt
Såsen:
1 st hackad röd chili
1 st hackad vitlöksklyfta
4 msk olivolja
1 st burk krossade tomater av bra kvalité, ex Mutti
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1/2 kruka basilika
1 tsk torkad oregano alt 1 msk färsk hackad
1 msk balsamvinäger
Övriga ingredienser:
4 st mozzarella
100 g riven parmesan
20 st skivor italiensk salami, ex ventrecina
Oregano
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 250-275 grader. Gör degen genom att lösa upp jästen i det ljumna vattnet tillsammans med honung alt socker. Tillsätt sedan mannagryn, 3/4 av mjölet, olivolja och salt. Tillsätt mer mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 30-40 min under en handduk. Gör sedan tomatsåsen genom att i en kastrull fräsa vitlök och chili. Tillsätt sedan krossade tomater, socker, salt, oregano samt basilika. Låt koka i ca 20-30 min på låg värme. Ställ såsen åt sidan och ha i balsamvinägern. Mixa såsen med en stavmixer.
Ta fram degen och knåda den smidig med ev mer mannagryn. Kavla sedan ut till pizzor – mina har olika former och storlek varje gång. Gnid in en bakplåt med lite olivolja. Lägg sedan över pizzadegen på plåten och tillsätt ett tunt lager tomatsås. Lägg sedan på mozzarellan samt riven parmesan. Baka i ugnen i ca 10 min eller tills pizzan har fått lite färg. Ta ut pizzan och lägg på salamin. Strö gärna över lite grovhackad basilika och oregano samt ringla lite olivolja över.
En favorit hos hela familjen. Så gott!!