Du behöver:
Marinad:
1 msk risvin (finns att köpa i asiatiska butiker)
1 msk mörk soja
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk majsmjöl
1/2 tsk vitpeppar
Sås:
1 tsk mörk soja (ex mrs cheng)
3 msk ljus soja sås (ex kikkoman)
2 msk svart vinäger (finns att köpa i asiatiska butiker) alt blanda hälften oyestersås och risvinäger
1 msk risvin
2 tsk socker
1 tsk majsmjöl
1 dl kycklingbuljong
Övriga ingredienser:
3 st vårlökar skurna i 1/2 cm diagonalt
3 cm färsk ingefära skuren först tunt på längden, sedan i tunna strimlor och sedan i små bitar
4 msk rapsolja eller jordnötsolja
1-2 tsk sichuanpeppar, torkad i stekpanna och sedan mortlad
3-5 st torkade chili (ex små thaichili)
5 st finhackade vitlöksklyftor
50 g osaltade jordnötter alt cashewnötter
1 msk sesamolja
Gör så här:
Dela kycklingfilén på längden. Skär sedan i strimlor, ca 1 cm. Skär sedan i bitar, ca 1 cm. Blanda sedan marinaden och låt kycklingen dra i ca 30 min. Gör sedan såsen genom att blanda ihop alla ingredienser. Ställ åt sidan. Hetta upp en wokpanna eller liknande med 2 msk rapsolja. Tillsätt den marinerade kycklingen och stek på hög värme under omrörning i ca 3 min. Lägg sedan över kycklingen på ett fat.
I samma wokpanna tillsätts sedan 2 msk rapsolja. Ha sedan i vitlök, ingefäran, torkad chili och sichuanpeppar. Stek i ca 30 sekunder under omrörning. Häll över såsen och låt koka i ca 2 min tills den tjocknat något. Tillsätt sedan kycklingen, vårlöken och jordnötter och låt steka med i ca 2 min. Lägg upp maten på ett fat eller tallrikar och ringla över sesamoljan.
En klassisk kinesisk rätt från Szechuan. Otroligt saftig, stark och smakrik. Mums!!