Du behöver:

2 st kycklingbröst

Marinad:

1 msk risvin (finns att köpa i asiatiska butiker)

1 msk mörk soja

1,5 tsk bakpulver

1,5 tsk majsmjöl

1/2 tsk vitpeppar

Sås:

1 tsk mörk soja (ex mrs cheng)

3 msk ljus soja sås (ex kikkoman)

2 msk svart vinäger (finns att köpa i asiatiska butiker) alt blanda hälften oyestersås och risvinäger

1 msk risvin

2 tsk socker

1 tsk majsmjöl

1 dl kycklingbuljong

Övriga ingredienser:

3 st vårlökar skurna i 1/2 cm diagonalt

3 cm färsk ingefära skuren först tunt på längden, sedan i tunna strimlor och sedan i små bitar

4 msk rapsolja eller jordnötsolja

1-2 tsk sichuanpeppar, torkad i stekpanna och sedan mortlad

3-5 st torkade chili (ex små thaichili)

5 st finhackade vitlöksklyftor

50 g osaltade jordnötter alt cashewnötter

1 msk sesamolja

Gör så här:

Dela kycklingfilén på längden. Skär sedan i strimlor, ca 1 cm. Skär sedan i bitar, ca 1 cm. Blanda sedan marinaden och låt kycklingen dra i ca 30 min. Gör sedan såsen genom att blanda ihop alla ingredienser. Ställ åt sidan. Hetta upp en wokpanna eller liknande med 2 msk rapsolja. Tillsätt den marinerade kycklingen och stek på hög värme under omrörning i ca 3 min. Lägg sedan över kycklingen på ett fat.

I samma wokpanna tillsätts sedan 2 msk rapsolja. Ha sedan i vitlök, ingefäran, torkad chili och sichuanpeppar. Stek i ca 30 sekunder under omrörning. Häll över såsen och låt koka i ca 2 min tills den tjocknat något. Tillsätt sedan kycklingen, vårlöken och jordnötter och låt steka med i ca 2 min. Lägg upp maten på ett fat eller tallrikar och ringla över sesamoljan.

En klassisk kinesisk rätt från Szechuan. Otroligt saftig, stark och smakrik. Mums!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *