En fantastisk god dessert som är pricken över i efter en trerätters middag eller varför inte bara som den är. Saftiga nektariner med italiensk krämig maräng, crunch från pistagenötter och mandelbiscotti och en härlig syrad creme fraiche som bryter mot det söta. En favorit! Recept för 4 personer.

Du behöver:

4 st nektariner eller persikor

4 msk honung

4 msk amaretto

1 tsk av lavendelblad

1 st timjankvist

1,5 dl creme fraiche

1/2 citron saft och skal

Italiensk maräng:

1/2 vatten

2 dl socker

2 äggvitor

1 nypa salt

Övriga ingredienser:

Mandel biscotti

50 g grovt hackade pistagenötter

Gör så här:

1. Börja med att göra marängen. Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka sockerlagen till 120 grader. Använd en digital termometer. Tar ca 10 minuter.

2. Medans sockerlagen kokar vispas äggvitorna till hårt skum i en värmetålig bunke. Använd med fördel en hushållsmaskin med visp. Tillsätt saltet efter ca halva tiden. Du skall kunna hålla bunken ovanför ditt huvud.

3. Tillsätt den varma sockerlagen försiktigt in en tunn stråle under konstant vispning på medelhastighet. Tänk på att sockerlagen är mycket varm. Låt marängen gå i ca 10 minuter efter att all sockerlag är tillsatt. Låt sedan marängen stå kvar i bunken. 

4. Blanda creme fraiche, rivet citronskal och saft. Blanda väl och ställ in i kylskåpet.

4. Dela persikorna eller nektarinerna på hälften. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och tillsätt sedan honung. Lägg ned frukten med fruktsidan nedåt.  Låt frukten karamellisera i ca 3-4 minuter. Tillsätt amaretton och flambera. Tänk på att inte ha köksfläkten på när du flamberar. Dra ned värmen något, ha i några blad lavendel och timjanblad och låt små puttra tills frukten är mjuk. Ställ sedan åt sidan.

5. Vänd ned marängsmeten i en spritspåse med tyll och spritsa små toppar på varje tallrik. Dela frukten, blir 4 bitar per tallrik och lägg upp dessa. Garnera med ett “ägg” av creme fraiche, pistagenötter och några bitar mandelbiscotti. Skeda över såsen som finns kvar i stekpannan. Bränn av marängen med en brännare. Njut!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *