Du behöver:

1 st bunt grön sparris (ca 15-20 st)

3 äggulor (gärna ekologiska)

1 msk vittvinsvinäger

1 msk pressad citronsaft

100 g smält smör

6 st skivor riven kavring

 1 st vitlöksklyfta

Gör så här:

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Ställ sedan smöret åt sidan. Separera äggulorna från vitan. Lägg äggulorna i en rostfri bunke eller annan lämplig skål som tål värme. Ställ bunken ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Häll i vinägern och citronsaften i äggblandningen. Vispa/slå hollandaisen under konstant omrörning till äggsmeten tjocknar. Tänk på att äggen Ta bort bunken och ställ den på en fuktad handduk eller motsvarande. Vispa sedan sakta ned det smälta smöret i äggblandningen. Tänk på att i vispa hela tiden. Salta och smaka ev av med mer citron. Ställ åt sidan. Såsen bör inte värmas upp igen.

Riv kavringen på den grova sidan av rivjärnet till smulor. Stek kavringssmulorna i smör på medelvärme i ca 5 min tillsammans med en vitlöksklyfta. Lyft upp kavringsmulorna och låt dem kallna något på en tallrik.

Grilla endera rå eller förkokt sparris på grillen eller i stekpannan till den får lite färg. Salt och peppra.

Lägg upp den grillade sparrisen på ett fat/tallrik. Lägg sedan på hollandaisesåsen och toppa med kavringsmulorna.

Krämigt, sött och syrligt i en härlig kombination!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *