Du behöver:

600 g fläskfilé delad på 4 st bitar

Dragonstekt fläskfilé, med stekta äpplen, stuvad spetskål och äppelcidersås

2 st röda äpplen av syrlig sort

1 st kruka dragon

30 g smör

1 st vitlöksklyfta

30-40 st vitpepparkorn

Stuvad spetskål:

3 dl grädde

600 g spetskål

Salt och peppar

Cidersås:

10 g smör

1 st schalottenlök

1/2 rött syrligt äpple i tärningar

1 msk vetemjöl

1,25 dl torr äppelcider

4 dl spädd kycklingfond

1,5-2 dl grädde

Salt och peppar

8-10 st dragonblad

Gör så här:

Börja med att koka upp 2 liten vatten i en kastrull tillsammans med salt. Dela spetskålen på mitten. Ta bort roten och strimla sedan kålen. Lägg kålen i det kokande vattnet och dra ned värmen så att det småsjuder. Sjud kålen i ca 15 minuter. Sila kålen i ett durkslag och låt den ångas av i ca 15 minuter. Häll i grädden i en kastrull och låt den sjuda på medelvärme till ca hälften av vätskan återstår. Vispa då och då. Blanda den nedkokta grädden med kålen i en kastrull och låt gå på värme i ca 20 min. Lägg i ca 30-40 vitpepparkorn i en stekpanna och rosta på medelvärme i ca 5 minuter. Skaka runt dem då och då. Häll över pepparkornen i en mortel. Mortla till en fint pulver. Krydda spetskålen med den rostade vitpepparn och salt.

Sätt ugnen på 170 grader. Hetta sedan upp en stekpanna på hög värme. Tillsätt smöret. Lägg i köttbitarna när smöret “tystnat”. Lägg även ned en kvist dragon och en hel vitlöksklyfta. Stek fläskfilén så att det får färg på båda sidorna och ös gärna med smöret i stekpannan. Krydda med den rostade vitpepparn och salt. Lägg ned äppelklyftor runt filen i stekpanna och låt även dessa få lite färg. Lägg över köttet och äpplen i en ugnssäker form. Stek köttet till ca 69-70 grader (använd en stektermometer). Ta ut ugnsformen och låt köttet vila i ca 10 minuter innan du skär upp dem.

Tillsätt smör till samma stekpanna som du stekte köttet i. Tillsätt löken och äppelklyftorna. Stek på medelvärme under omrörning i några minuter. Pudra med vetemjölet och låt fräsa i ytterligare någon minut. Tillsätt cider, kycklingfond, grädde och dragonbladen. Låt småsjuda i ca 10 minuter. Avsluta med att krydda med peppar och salt.

Otroligt saftigt och gott. En perfekt rätt för en söndagmiddag eller bara när du vill äta något riktigt gott 🙂

 

Lämna ett svar