Bahn mi är en vietnamesisk sandwich som finns i massor av olika utföranden, från nötkött, fläsk etc. I vietnamn kan mackan ätas till frukost, lunch eller middag. Här kommer min variant med fläskkarré. Jag har inte hittat någon Maggi sås så kör endast med sriracha och mayo. Receptet är beräknat till 4 personer.

Du behöver:

600 g fläskkarré på bit skuren i tunna skivor

3 msk rapsolja eller liknande

Marinad:

1,5 msk ketjap manis

1,5 msk fisksås

1 tsk socker

1 st finhackad schalottenlök

3 st finhackade vitlöksklyftor

Salt och peppar

Övriga ingredienser:

 

1/2 st rättika skuren i tändstickor, ca 6 cm långa

1 st stor morot alt 2 små skuren i tändstickor, ca 6 cm långa

1 tsk salt + 0,3 dl 

1 tsk socker + 0,6 dl

2 dl ljummet vatten

2 dl risvinäger

1/2 sriracha sås

1 dl majonnäs

8-12 jalapeno

4 st french baguette (små)

1 st finskivad gul lök

Koriander

Gör så här:

1. Blanda marinaden till köttet i en bunke. Lägg ned det tunt skivade köttet och marinera i minst 30 minuter men gärna längre i kylskåp.

2. Lägg den strimlade moroten och rättikan i en bunke. Strö över 1 tsk salt och 1 tsk socker. Blanda väl och låt dra i ca 10-15 min. Detta gör att vätskan dras ur rotsakerna och ger mer spänst till dem. Skölj dem väl. Blanda sedan risvinäger, ljummet vatten, 0,6 dl socker samt 0,3 dl salt i en bunke eller liknande. Häll vätskan över de väl avrunna grönsakerna. Låt dra i allt mellan 6 till 12 timmar. 

3. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olja. Stek gärna i omgångar för att undvika att köttet kokar. Köttet skall få fin färg och vara riktigt karamelleriserat. 

4. Dela brödet på mitten utan att det delas rakt igenom. Lägg på ett lager majonnäs på båda sidor av brödet. Lägg även på lite srirachasås. Lägg sedan på det varma köttet, de picklade grönsakerna, jalapeno och lök. Toppa din bahn mi med hackad koriander och ytterligare srirachasås. 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *