Bagna Cauda är en fantastisk god sås till ex charkuterier och grönsaker. I Italien äts Bagna Cauda oftast varm i samband med vinter och då gärna till grönsaker som dippas i den varma såsen. Min variant har alla smaker av en klassisk Bagna Cauda men skall serveras kall.

Du behöver:

15 st hela och delade vitlöksklyftor

Bagna Cauda

1,5 dl mjölk + 0,25 dl vatten * 3

8-10 st ansjovisar i lag

1 dl panko (asisatiskt ströbröd)

1/2 – 1 st pressad citron

1 dl olivolja av god kvalitet

Gör så här:

Börja med att skala och dela vitlöksklyftorna. Koka upp mjölk och vatten och tillsätt vitlöken. Låt puttra på låg värme några minuter. Sila bort vätskan. Upprepa proceduren tre gånger. Genom att koka vitlöken mildras vitlökssmaken. Den tredje gången så häller du vitlök och vätskan i en mixer. Mixa tillsammans med ansjovis och panko till en slät kräm. Tillsätt slutligen färsk pressad citron och olivoljan. Mixa igen tills krämen går ihop. Sila genom en finmaskig sil. Dropp lite god olivolja över.

En klassisk sås från regionen Piemonte. Prego!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *