Du behöver:

2 st ankbröst

Ankbröst med Pommes Anna, plommonsås och plommonchutney

Blandade smålökar

2 msk olivolja

Salt

Plommonsås:

8 st röda plommon skurna i bitar

0,5 dl socker

0,5 dl vatten

1 dl rödvin

3 dl spädd kalvfond

1 st stjärnanis

10 g smör

Pommes Anna:

6 st stora potatisar, ex bakpotatis

75 g smör

2 vitlöksklyftor

Timjan

Salt och peppar

Gör så här:

Börja med att göra såsen. Häll och vatten i kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt små sjuda till en ljus karamell. Tillsätt plommon, stjärnanis och rödvinoch låt puttra några minuter. Tillsätt sedan kalvfonden och koka ned såsen till en tjock konsistens. Sila såsen genom en finmaskig sil till en ny kastrull. Spara “plommonmoset” utom stjärnanisen från silningen och använd denna till chutneyn. Koka ned såsen på låg värme några minuter och krydda med lite salt och peppar. Avsluta med att montera ned smöret under vispning. Ställ åt sidan. Vill du ha en ännu tjockare sås kan du använda lite maizena (då gärna brun maizena redning).

Gör sedan Pommes Anna. Skala potatisarna och skiva dem tunt med en mandolin. Smält smöret och pressa ned vitlöken i smöret. Använd en stansform (7 cm i diameter och 5 cm hög) alt en löstagbar form med en diameter på ca 20 cm. Pensla botten med smöret. Lägg skivorna omlott så att det täcker botten. Pensla med smöret och salta och peppra. Upprepa tills allt potatisskivor är slut. Avsluta med att pensla på smör. Baka i ugnen i ca 30 min på 200 grader (provstick för att kolla om de färdiga). Ta ut från ugnen och låt svalna något.

Ta fram ankbrösten och skär kryssmönster i fettet (0,5 cm * 0,5 cm). Lägg ankbrösten i en kall stekpanna och stek utan fett på medelvärme i ca 10 min. Salta och peppra. Vänd brösten och stek dem i 2-3 minuter och krydda även skinnsidan med salt och peppar. Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och låt ankan gå klart i ugnen på 150 grader tills innetemperaturen är 65 grader. Ta ut ankbrösten och låt vila minst 10 min. Skär ankbrösten tunt och över fibrerna. (För att undvika att köttet blir segt).

Lägg lökarna som de är i en ugnssäker form. Häll över olivoljan och blanda väl. Salta. Baka lökarna mjuka i ugnen på 200 grader i ca 30 min (testa med en tandpetare eller liknande). Ta ut lökarna och låt svalna några minuter. Pilla bort det yttre skalet och ta ut fina “bitar” av löken, alt behåll de hela om de är små.

Lägg upp Pommes Anna på tallriken. Lägg på en klick chutney och några skivor av rått plommon. Garnera med timjan. Lägg på löken. “Napera” såsen och lägg slutligen på skivor av ankbröstet.

Bland det godaste jag ätit. Denna rätt tillsammans med ett glas rödvin (gärna en Pinot Noir) är helt magiskt.

 

 

Lämna ett svar