Du behöver:

100 g kallt smör delad i små kuber

Citrontarte

1 tsk salt

3 dl mjöl

1 st äggula

1 msk kallt vatten

Citronfyllning:

5 st citroner

9 st ägg

1 st äggula

390 g socker

300 g grädde (40%)

Gör så här:

Sätt ugnen på 190 grader. Börja med att göra degen. Blanda smörkuberna med mjöl, äggula, salt och vatten. Blanda snabbt ihop till en deg. Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylskåpet i ca 30 min. Ta ut degen och arbeta den smidig. Kavla ut degen till ca 3-4 mm tjock och lägg över en pajform. Skär bort överflödig deg som hänger över kanten. Nagga botten men en gaffel och baka i ca 20 min. Lägg gärna ett hopknycklat smörgåspapper över samt fyll med ex kaffebönor eller varför inte mynt. Detta förhindrar degen att resa sig samt ger ett bättre och jämnare resultat för pajbottnen. Gör sedan smeten genom att med en potatisskalare eller vass kniv “skala” det gula från citronerna i stora delar. Tänk på att inte ta det med det vita på citronen som är beskt. Blanda skal, juice från samtliga citroner, ägg, äggula, socker och grädde i en värmetålig glasskål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och vispa under ca 10. Detta löser sockret men framförallt tillför värmningen ytterligare smak från citronen. Smeten skall vara rinnande. Sila smeten från citronskal och häll direkt ned i pajskalet. Baka pajen på 120 grader till innetemperaturen är 70 grader. Låt svalna och sedan stelna i kylen under några timmar.

Krämigt, knäckigt och syrligt i en underbar symfoni.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *