Sugen på ett enklare snack eller lättare lunch i form av en macka. Testa då denna croque monsieur med skinka och krämig bechamel mellan 2 grillade surdegsskivor. Älskas av barn som vuxna. Lägg till en skiva ananas så har du en croque madame i stället.
Du behöver:
50 g riven gruyereost
2 st skivor av surdegsbröd, ca 1 cm tjocka
3-4 skivor rökt eller kokt skinka, alt prosciutto
1/2 tsk dijonsenap alt grovkorning senap
10 g smör
Bechamelsås:
1 dl standard mjölk
1 st kvist färsk timjan
1 tsk worchestersås (valfritt)
10 g smör
1 msk vetemjöl
1/2-1 tsk dijon senap
50 g riven cheddarost
Salt och vitpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med bechamelsåsen. Sjud mjölk och timjan i en kastrull tills det nästan börjar koka. Dra åt sidan. Fräs smöret i en annan kastrull på medelvärme. Tillsätt mjölet och fräs under omrörning i ca 1 min utan att det tar färg (detta tar bort mjölsmaken).
2. Ta bort timjankvisten och vispa ned den varma mjölken i omgångar under konstant vispning för att förhindra klumpar. Sjud i ca 5 min på låg värme under konstant omrörning. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt sedan cheddarost, senap och kryddor (ostsåsen skall vara relativt tjock).
3. Bred lite senap på en av brödskivorna. Lägg på riven grueyereost och sedan skinka. Toppa med bechamelsåsen. Lägg på den sista brödskivan ovanpå.
4. Hetta upp en stekpanna eller grillpanna på medelvärme. Tillsätt smöret. Grilla eller stek sandwichen ca 3-4 per sida tills den har fått fin färg/mönster. Lyft över sandwichen till en form och ställ in den i ugnen i ca 3-4 min tills osten helt smält. Dela sandwichen i två delar och servera som den är eller tillsammans med en god sallad.